Dodatek do Teodora Wagi Historyi książąt i królów polskich. Panowanie Stanisława Augusta / J. L. - (:unkn) unknown (My University, 1819)
J. Lelevelio knygelė (spaudinys), papildanti T. Wagos "Lenkijos kunigaikščių ir karalių istoriją". (T. Vagos žymiausias darbas - "Trumpas Lenkijos istorijos ir geografijos rinkinys", parašytas privačiam naudojimui ir išspausdintas be jo žinios (1767, lenk.); sulaukė didelio pasisekimo ir daugelio papildytų leidimų (19-tas leidimas – 1864). Nuo 10-to leidimo kūrinį beveik neatpažįstamai perrašė J. Lelevelis, papildydamas priedu apie Stanislovo Poniatovskio valdymą ir spausdindamas kaip "Lenkijos kunigaikščių ir karalių istorija". Iš vėlesnių leidimų T. Vaga išėmė dalį apie geografiją, ketindamas ją pataisyti ir paskelbti atskirai.) Knygelė skirta Stanislovo Augusto Poniatovskio valdymo laikui. Jos pabaigoje – nenustatyto autoriaus („Dopełnienie przez Jana ...ewskiego“: pavardė ištrinta) rankraštiniai papildymai, kuriais istorija pratęsta iki 1815 m. įvykių (Varšuvos universiteto įsteigimas), pridėtas vietovardžių sąrašas su paaiškinimais. (Parengė Gita Drungilienė). InC – galioja autorių teisės.
LELEWEL, Joachim (Loelhoeffel; Lelevelis Joachimas) *1786-03-22 Varšuvoje – †1861-05-29 Paryžiuje – istorikas, kartografas, graviūrų meistras, geografas, kultūros mecenatas, numizmatikas, pedagogas, Vilniaus, Krokuvos, Briuselio universitetų profesorius. 1804–1808 studijavo VU filologiją; 1815–1818 ir 1822–1824 VU dėstė istoriją. Lelevelio kursai atitiko romantikų pasaulėžiūrą ir darė didžiulį poveikį studentams, ypač Adomui Mickevičiui bei jo draugams filomatams. Dėl filomatų ir filaretų bylos pašalintas iš universiteto. Vėliau gyveno Varšuvoje, iki 1830 m. paskelbė per 150 mokslo darbų iš istorijos. 1830–1831 sukilėlių vyriausybės tikėjimo reikalų ir švietimo ministras. 1831 emigravo į Paryžių, tapo lenkų emigracijos kairiojo sparno vadovu. 1833 ištremtas į Belgiją. Mirė Paryžiuje, plaidotas Monmartro kapinėse, 1929 m. perlaidotas Vilnuje Rasų kapinėse. Daug dėmesio skyrė ne tik Lenkijos, bet ir visuotinei istorijai. Plačiai taikė lyginamąjį metodą, naudojo ne tik rašytinius šaltinius, bet ir kitus – numizmatiką, heraldiką, archoeologiją. Sukūrė naujų mokslo šakų. Lelevelis manė, kad istorijos objektu yra visos klasės ir sluoksniai, tad darbuose dėmesys skiriamas socialiniams, ekonominiams klausimams. Išlikusios gausios numizmatikos, kartografijos kolekcijos bei biblioteka saugomos VU. LMAVB saugoma nemažai Lelevelio parašytų knygų, yra rankraščių, laiškų, darbų apie jį. (Parengė Eglė Paškevičiūtė Kundrotienė). LITERATŪRA: Kieniewicz, Stefan. Lelevel Joachim Józef Benedykt. In: Polski slownik biograficzny. T. 17/1. Wrocław : Zakład Narodowy im. Ossolińskich : Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk, 1972, p. 21–25; Piročkinas, Arnoldas; Šidlauskas, Algirdas. Mokslas senajame Vilniaus universitete. Vilnius: Mokslas, 1984, 328 p. (Lietuvos mokslo paminklai); Serejski, Marian Henryk. Koncepcja historii powszechnej Joachima Lelewela. Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1958, 429 p.; Śliwinski, Artur. Joachim Lelewel : zarys biograficzny, lata 1786–1831. Warszawa: Wydawnictwo M. Arcta, 1918, 456 p. (Parengė Eglė Paškevičiūtė Kundrotienė). InC – galioja autorių teisės.
Keywords: Waga, Teodor, 1739-1801.; Stanisław August Poniatowski, 1732-1798, Lenkijos karalius; Bieliński, Józef, buvęs savininkas.