Specimen mathematicum ex arithmetica et geometria plana - (:unkn) unknown (My University)
1753 Vilniaus akademijos spaustuvėje išspausdinta viešo aritmetikos ir geometrijos egzamino, įvykusio 1753 m. liepos 23 d., programa. Pradžioje nagrinėjami matematikos įvado ir paprastosios bei abstrakčiosios aritmetikos teoriniai klausimai (kas yra matematika, koks jos metodas, kas yra skaičius, kas yra aritmetika), teoremos, uždaviniai (duotus dydžius sudėti, atimti, sudauginti, padalyti pagal paprastosios ir abstrakčiosios aritmetikos taisykles). Antrojoje dalyje pateikiami geometrijos teoriniai klausimai (kas yra geometrija, kas yra matematinis taškas, linija, plotas kūnas, trikampis), teoremos, trigonometrijos ir geodezijos uždaviniai (iš vieno taško į kitą tašką išvesti tiesę popieriuje, žemėje, akmenyje, medyje, išmatuoti kampą popieriuje ir žemėje, sudaryti kokios nors visos valdos planą, išdėstyti būdą, kaip pastatyti patvarius žemės ribų ženklus. (Parengė Aida Grybienė). InC – galioja autorių teisės.
TARGOŃSKI, Antoni (Antanas Targonskis), Vilniaus universiteto studentas matematikas pasaulietis, Vilniaus universiteto matematikos profesoriaus, architekto Tomo Žebrausko (1714-1758) klausytojas eksternas, kurio viešas aritmetikos ir geometrijos egzaminas įvyko 1753 m. liepos 23 d. Literatūra: Zubovas, Vladimiras. Tomas Žebrauskas ir jo mokiniai. Vilnius : Mokslas, 1986, p. 87-98. (Biogramą parengė Aida Grybienė). InC – galioja autorių teisės.
Keywords: Senosios knygos