Pelasgia - (:unkn) unknown (My University, 1851)
Literatūros istoriko ir bibliografo A. B. Jocherio knygos "Pelasgia, arba apie bendrą kalbą" rankraštis su cenzoriaus A. Muchino (Мухин) leidimu ir redakciniais pataisymais. Knygoje pateikiama kalbos istorija, lyginami skirtingų kalbų žodžiai. Vis dėlto, tyrinėtojų nuomone, šis, kaip ir kiti lingvistiniai jo darbai, didesnės mokslinės vertės neturi.(Parengė Gita Drungilienė). InC – galioja autorių teisės.
JOCHER, Adam Benedykt (Adomas Benediktas Jocheris) *1791-12-11 Vilniuje †1860-04-03 Vilniuje, bibliotekininkas, bibliografas, filologas. Nuo 1807 Vilniaus universitete (VU) studijavo filosofiją ir istoriją, filosofijos magistras (1811). 1827-1832 buvo VU bibliotekininko padėjėjas, susidomėjo bibliografija, tvarkė ir aprašė numizmatinius rinkinius. Užėmė bibliotekininko pareigas Vilniaus medicinos-chirurgijos akademijoje ir Vilniaus dvasinėje akademijoje (1832-1843). Dėstė lotynų kalbą Kauno gimnazijoje (1844), buvo privačiu mokytoju (pas Eustachijų Tiškevičių ir kt.), Vilniaus archeologinės komisijos tikrasis narys (nuo 1856). Svarbiausias veikalas - kritinė bibliografijos rodyklė "Lenkijos literatūros ir mokslų bibliografinis istorinis vaizdas nuo spaudos pradžios iki 1830 metų imtinai " (3 t., 1840, 1842, 1857, lenk.). Šis darbas atsirado knygų leidėjo Juzefo Zavadzkio iniciatyva, jame užregistruota apie 10000 veikalų, iš jų daugiau kaip 100 lietuviškų knygų, daugiausia išleistų Vilniuje. Dėl didelės darbo apimties pavyko išleisti tik 3 tomus. Leidinys yra labai reikšmingas bibliografijos istorijai. Išleido lingvistinius darbus (be didesnės mokslinės vertės) "Pelasgia, arba apie bendrą kalbą..." (1851, lot.), "Kalbų harmonija, arba susijungimas į vieną – lenkų..." (1859, lenk.), "Pirminės kalbos istorijos epilogas..." (1859, lenk.), publikavo straipsnius, vertimus. Dalis darbų liko rankraščiuose, jo privati biblioteka 1899 padovanota Vilniaus mokslo bičiulių draugijai. Palaidotas Rasų kapinėse. Literatūra: Bieliński, Józef. Uniwersytet Wileński (1579–1831). T. 3. Kraków: Druk W. L. Anczyca i spółki, 1899-1900, p. 411-412; Janowski, Ludwik. Słownik bio-bibliograficzny dawnego Uniwersytetu Wileńskiego. Wilno: nakładem Towarzystwa Przyjaciół Nauk w Wilnie: z zasiłku Funduszu Kultury Narodowej Józefa Piłsudskiego, 1939, p. 179-180; Sierotwiński, Stanisław. Jocher Adam Benedykt. In: Polski słownik biograficzny. T. 11/2, z. 49. Wrocław [etc.]: Zakład Narodowy im. Ossolińskich Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk, 1965, p. 250-251; Sierotwiński, Stanisław. Jocher Adam Benedykt. In: Słownik pracowników książki polskiej. [Pod redakcją Ireny Treichel]. Warszawa; Łódź: Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1972, p. 378-379. (Biogramą parengė Gita Drungilienė). InC – galioja autorių teisės.
Keywords: rankraščiai; J. Zavadzkio spaustuvė (Vilnius)