Indagatores naturae in Lithvania, seu Opuscula varii argumenti, quae historiam animalium, vegetabilium in Magno Ducatu Lithvaniae et morborum, quibus in hac provincia homines vel maxime obnoxii sunt, illustrare possunt / authore aut redactore Joan. Emmanuele Gilibert, Facul. Monsp. med. dre Coll. med. Lugd. bot. anat. chir. prof. emerito, Sae. Rae. Maj. consil. med. M. D. Lit. physico regis pro hist. nat. in Universitate Viln. hist. naturalis, botanicae et materiae medicae professore. - (:unkn) unknown (My University, 1781)
“Indagatores naturae in Lithuania“ (Gamtos tyrėjai Lietuvoje, arba Įvairaus turinio veikalėliai, kurie gali parodyti gyvūnų, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės augalų ir ligų, kuriomis žmonės šioje valstybėje ypač dažnai serga, istoriją) – gamtos mokslų istorijos paskaitų kurso apžvalga. Nors knygos antraštėje nurodoma “tyrėjai“, iš tiesų tai yra paties autoriaus Lietuvoje atliktų zoologijos, botanikos ir medicinos tyrimų rezultatai, pateikiantys duomenų apie stumbrą, bebrą, briedį, ežį, vėžlį, galvijų ligas ir kt. 1781 m. Vilniuje išleistas veikalas dedikuotas Lenkijos karaliui ir Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Stanislovui Augustui Poniatovskiui. (Parengė Daiva Narbutienė). InC – galioja autorių teisės.
GILIBERT, Jean Emmanuel (Žanas Emanuelis Žiliberas) *1741-06-21 Karetėje (La Carette, prie Liono, Prancūzija) †1814-09-12 Lione, medikas, gamtininkas, VU profesorius. 1760-1764 studijavo mediciną Monpeljė (Montpellier) universitete, kur, vadovaujant profesoriui Šarliui Le Rua (Charles Le Roy), apgynė disertaciją “Apie gamtos galią gydant ligas“ (“Sur le pouvoir de la nature pour la guérison des maladies“), iki 1768 dirbo gydytoju Lione, tyrė augmeniją, kaupė herbariumus. Propagavo vitalizmą: gydydamas pacientus taikė “laukiamąjį gydymą“. 1768 tapo Liono universiteto Medicinos fakulteto profesoriumi, kur dėstė anatomiją, chirurgiją ir gamtos mokslus. LDK didiko Antano Tyzenhauzo kvietimu 1775 atvyko į Gardiną (dab. Baltarusija); čia įkūrė pirmąją LDK veterinarijos ir medicinos mokyklą, botanikos sodą, ligoninę, vaistinę. 1781 mokyklą perkėlus į Vilnių, pradėjo dirbti VU; čia dėstė gamtos mokslus, pirmasis pradėjo skaityti mineralogijos kursą, buvo pirmasis Gamtos mokslų katedros profesorius. 1782 Pilies gatvėje įsteigė Vilniaus botanikos sodą. Jis pirmasis moksliškai aprašė Lietuvos florą, tyrė vaistinius augalus, fenologinius reiškinius. 1783 grįžo į Prancūziją, VU bibliotekai palikęs 3000 knygų, susijusių su jo vykdytais tyrimais. 1802 buvo išrinktas VU garbės nariu. Lietuvoje ir Prancūzijoje paskelbta jo sukurtų lot. ir pranc. veikalų, iš kurių svarbiausi šie: “Lietuvos flora” (1781-1782); “Gamtos tyrėjai Lietuvoje“ (1781), “Botanikos pratybos“ (1782), “Gamtos autokratija“ (1785), “Fitologiniai bandymai“ (1792), “Medikas gamtininkas“ (1800). Literatūra: Galinis, Vytautas. Lietuvos gamtos tyrimų pradininkas. In: Mokslas ir gyvenimas, 1981, nr. 4, p. 13-14; Piročkinas, Arnoldas; Šidlauskas, Algirdas. Mokslas senajame Vilniaus universitete. Vilnius: Mokslas, 1984, p. 125, 127-130; Jakimavičius, Algimantas. Gilibert Jean Emmanuel. In: Visuotinė lietuvių enciklopedija. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2004, t. 6, p. 653; Alma Mater Vilnensis: Vilniaus universiteto istorijos bruožai: kolektyvinė monografija / [redaktorių kolegija: Alfredas Bumblauskas (atsakomasis redaktorius) ... [et al.]. 2-asis patais. ir papild. leid. Vilnius: Vilniaus universiteto leidykla, 2012, p. 409-410, 422-423, 427 [ir kt.]; Parent, Arnaud. Prancūzų gydytojų medicinos mokslo paveldas Lietuvoje XVIII a. paskutiniame ketvirtyje (Jeanas-Emmanuelis Gilibertʼas, Nicolas Regnier, Jacquesʼas Briotet). In: Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė: valstybė, kultūra, edukacija. Vilnius: Lietuvos istorijos instituto leidykla, 2015, p. 122-146. (XVIII amžiaus studijos; 2); Parent, Arnaud. From the Montpellier Faculty of Medicine to the Grodno Royal School of Medicine: how Dr. Jean-Emmanuel Gilibert applied medical vitalism to heal his Lithuanian patients. In: Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė: iššūkiai, laimėjimai, netektys. Vilnius: Lietuvos istorijos instituto leidykla, 2016, p. 210-237. (XVIII amžiaus studijos; 3). (Biogramą parengė Daiva Narbutienė). InC – galioja autorių teisės.
Keywords: Senosios knygos