Praelectiones mathematicae ex Wolfianis elementis adornatae, atqué sic usui auditorum Matheseos accommodatae, ut quae ibi praetermissa vel in alium locum rejecta desiderari poterant â tyronibus, adjicerentur; quae verò vel obscuritatis, vel prolixitatis accusari solebant, dilucidiùs et breviùs exponerentur. - (:unkn) unknown (My University, 1761)
Aiškinami geometrijos ir trigonometrijos dalykai. Dėstomi planimetrijos terminai ir sąvokos, apžvelgiamos geometrijos aksiomos, kalbama apie tieses, trikampių lygumą ir panašumą, įrodomos teoremos apie kampus ir apskritimus. Pateikiami praktiniai uždaviniai (nubrėžti tiesę, nustatyti atkarpų ilgį, nubrėžti apskritimą). Aprašytas matavimo instrumentas su nonijumi, naudojamas kampams lauke apskaičiuoti. Aiškinama, kaip atlikti praktinius darbus: nustatyti atstumą tarp dviejų neprieinamų vietovės taškų, apskaičiuoti daikto aukštį ir kt. Supažindinama su geodeziniais prietaisais, darbo su jais metodika. Nagrinėjami apskritimas, keturkampiai (lygiagretainis, rombas, trapecija), įbrėžtiniai ir apibrėžtiniai daugiakampiai. Sprendžiant brėžimo uždavinius, teorinė medžiaga naudojama siekiant geodezijos tikslų ir pateikiama menzulinė nuotrauka. Su praktika siejamas plokštumos figūrų matavimas, figūrų kompozicijų, tiesių ir plokštumų padėties erdvėje, briaunainių ir sukinių, paviršiaus bei tūrio nustatymas. Akcentuojami lietuviški ilgio, ploto matai - valakas, margas, šniūras, rykštė, rykštelė. Pabaigoje aptariama plokštumos trigonometrijos dalykai, kalbama apie sinusų, tangentų, sekantų reikšmių lentelių sudarymą bei trikampio sprendimą ir jo taikymą geodezijos praktikoje. Su I. Egenfelderio raižytomis iliustracijomis. (Parengė Aida Grybienė). InC – galioja autorių teisės.
Qui commentationem de methodo mathematica arithmeticam, geometriam, trigonometriam planam et analysim complectitur.
Elementa geometriae.
NAKCJANOWICZ, Jakub (Jokūbas Nakcijonavičius) *1725-05-01 †1777 Gardinas (Baltarusija), matematikas, VU profesorius, filosofijos daktaras. 1742 įstojo į jėzuitų ordiną. 1744-1746 ir 1749-1750 mokytojavo Alūkstėje (Ilūksta, Latvija). 1746-1749 studijavo filosofiją Polocke. 1750-1751 Pašiaušėje dėstė sintaksę ir gramatiką. 1751-1755 VU studijavo teologiją. 1754 įšventintas kunigu. 1754-1758 Alūkstėje dėstė matematiką, užėmė administracines pareigas. 1758-1764 Vilniaus universiteto astronomijos observatorijos direktorius, užbaigė observatorijos statybą. Nuo 1758 dėstė VU matematiką, geodeziją, filosofiją, eksperimentinę fiziką. Nuo 1764 mokytojavo Gardino mokyklose. Domėjosi vokiečių matematiko Kristiano Volfo (Christian Wolf, 1679-1754) darbais, nagrinėjo fizikos klausimus. Parengė matematikos vadovėlį "Baigtinių ir begalinių dydžių analizės pratybos" (Exercitationes in analysi cum finitorum tum infinitorum mathematicae, su J. Povilevičiumi, 1758, lot. k.), kuriame pateikiami menamieji skaičiai, aiškinama binomo formulė, progresijos, geometrija, trigonometrija, kūgio pjūviai. Parašė mokymo priemonę "Matematikos paskaitos, papildytos Volfo matematikos pradmenimis" (Praelectiones mathematicae ex Wolfianis elementis adornatae, 1759-1761, 2 t. lot. k.), kurioje išdėstė bendruosius matematikos metodus, aritmetiką, plokštumos geometriją ir trigonometriją, dalį algebros. 1762 paskelbė darbą apie kūgio pjūvius ir kitas algebrines bei transcendentines kreives. Kūgio pjūviams tirti naudojosi analizinės geometrijos metodais. Literatūra: Banionis, Juozas. Matematinė mintis Lietuvoje : (istorinė apžvalga iki 1832 m.). Vilnius : VPU leidykla, 2001, p. 31-33; Grzebień, Ludwig. Nakcyanowicz Jakób. In: Polski Słownik Biograficzny. Wrocław, etc., 1977, t. 22, p. 467-468; Nakcijonavičius Jokūbas // Visuotinė lietuvių enciklopedija. Vilnius : Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2009, t. 16, p. 14; Zubovas, Vladimiras. Tomas Žebrauskas ir jo mokiniai. Vilnius : Mokslas, 1986, p. 78-81. (Biogramą parengė Aida Grybienė). InC – galioja autorių teisės.
Keywords: Senosios knygos