Opisanie roślin w Litwie, na Wołyniu, Podolu i Ukrainie dziko rosnących, iako i oswoionych: podłług wydania szesnastego układu roślin Linneusza - (:unkn) unknown (My University, 1830)
1830 Vilniuje Juozapo Zavadzkio spaustuvėje išspausdintas veikalas "Laukinių ir sukultūrintų Lietuvos, Voluinės, Podolės ir Ukrainos augalų aprašymas", kuriame remiantis Karlo Linėjaus (Carl von Linné, 1707-1778) augalų klasifikavimo sistema, aprašoma apie 667 pavadinimų floros pavyzdžių - medžių, krūmų, žolinių augalų, gėlių, grybų, samanų, kerpių ir kt. Knygos pratarmėje aptariamas medžiagos išdėstymas, pateikiamas leidinyje vartojamų naujų terminų lenkų ir lotynų kalbomis sąrašas, panaudotos literatūros rodyklė. Augalai detaliai apibūdinami lenkų ir lotynų kalbomis. Knygos pabaigoje spausdinamas pavadinimų lenkų ir lotynų kalbomis sąrašas (iš viso su sinonimais išvardinti 735 pavadinimai). (Parengė Aida Grybienė). InC – galioja autorių teisės.
JUNDZILAS, Juozas (Józef Jundziłł) *1794-01-06 Armonuose (Hormany, Šalčininkų raj.) †1877-04-05 Vilniuje, botanikas, floristas. VU profesoriaus Stanislovo Bonifaco Jundzilo (Stanisław Bonifacy Jundziłł, 1761-1847) sūnėnas. Mokėsi Barūnų (Баруны, Baltarusija) bazilijonų mokykloje. 1810 atvyko į Vilnių, baigė VU gimnaziją. 1812-1817 studijavo VU Fizikos ir matematikos fakultete. Nuo 1814 dirbo VU Botanikos sode. Gavęs stipendiją, 1817-1820 tobulinosi Vokietijoje, Olandijoje, Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, klausė paskaitų, lankėsi gamtos muziejuose, botanikos soduose. 1821 surengė ekspediciją, kurios metu tyrė Lietuvos (Šventosios, Nevėžio, Nemuno žemupio ir Žemaitijos) florą, surinko 543 augalų rūšis. Dalis surinktos kolekcijos saugoma Lenkijos MA V. Šaferio botanikos instituto herbariume. 1823-1832 VU botanikos, mineralogijos dėstytojas, nuo 1828 profesorius. 1824-1832 VU gamtos mokslų katedros vedėjas. Nuo 1825 vadovavo Botanikos sodui, atvėrė jį vilniečiams, siekė sužadinti miestiečių domėjimąsi augalais, dalijo sėklas ir sodinukus. Tyrė Vilniaus apylinkių florą, periodinėje spaudoje paskelbė mokslinių straipsnių, kūrė lenkų botanikos terminiją. Svarbiausias veikalas: "Laukinių ir sukultūrintų Lietuvos, Voluinės, Podolės ir Ukrainos augalų aprašymas" (Opisanie roślin w Litwie, na Wołyniu, Podolu i Ukrainie dziko rosnących, iako i oswoionych, 1830). Literatūra: Jukonienė, Ilona. J. Jundzilo indėlis į Lietuvos briofloros tyrimus. In: Briologiniai archyvai - Lietuvos mokslo ir gamtos istorijos paveldas. Vilnius, 2018, p. 19-30. Prieiga per internetą: http://www.gamtostyrimai.lt/uploads/documents/lediniai/Knyge%20tekstai/Samanos%20web.pdf. Žiūrėta 2019-03-15; Jundzilas Juozapas. In: Visuotinė lietuvių enciklopedija. Vilnius : Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2005, t. 8, p. 773; Köhler, Piotr. Józef Jundziłł (1794-1877) : materiały do biografii. In: Kwartalnik Historii Nauki i Techniki, 2004, R. 49, nr 4, p. 83–117; Juozapas Jundzilas. In: Vilniaus Bernardinų kapinės, 1810-2010 / sudarytoja Vida Girininkienė. Vilnius : Versus aureus, 2010, p. 234-235; Kosiek, Zdisław. Jundziłł Józef . In: Polski Słownik Biograficzny. Wrocław, etc., 1968, t. 11, p. 319-320. (Biogramą parengė Aida Grybienė). InC – galioja autorių teisės.
Keywords: Senosios knygos