Institutiones technologicae / auctore Carolo Christiano Langsdorf. - (:unkn) unknown (My University, 1806)
Vos dvejus metus Vilniaus universitete dėsčiusio Langsdorfo šio universiteto spaustuvėje 1906 išspausdintas technologijų kompendiumas “Institutiones technologicae”. Veikalas dedikuotas Vilniaus universiteto rektoriui ir būsimam Vilniaus vyskupui Jeronimui Stroinovskiui (Stroynowski). Aptariami klausimai, susiję su įvairių vandens ar vėjo malūnų konstrukcijomis, atkreipiamas dėmesys į tai, kokių augalų sėklos yra malamos ar iš jų spaudžiamas aliejus, analizuojamas anglių degimas, parako gaminimas, popieriaus malūnai ir plytų fabrikai. Autorius siūlo savo paties atrastus, kitur nenaudotus patobulinimus, kurie palengvintų darbą. Knyga papildyta įvairiais techniniais brėžiniais, kurie turėjo padėti studentams suprasti dėstomą dalyką. (Parengė Agnė Zemkajutė). InC – galioja autorių teisės.
LANGSDORF, Karl Christian von (Karlas Kristianas von Langsdorfas) *1757-05-18 Nauheim (Hessen, Vokietija) †1834-06-10 Heidelberg (Vokietija), vokiečių matematikas, technologas. Studijavo Getingeno ir Gyseno universitetuose. 1781-1784 Miulheimo prie Rūro žemės teisėjas, nuo 1784 - druskos inspektorius Gerabrone. 1798-1804 Friedricho Alexanderio universitete Erlangene dėstė matematiką ir mašinotyrą, 1804-1806 Vilniaus universitete lotyniškai - taikomąją matematiką ir algebra, nuo 1805 - technologijos ir taikomosios mechanikos profesorius, 1806-1834 - matematikos profesorius Heidelbergo universitete (1809 prorektorius, 1808, 1813 Filosofijos fakulteto dekanas), dėstė matematiką, optiką, mašinotyrą, hidrauliką, vandens kelių ir tiltų statybą. 1806 Vilniaus universitete išspausdinti du mechanikos ir technologijos vadovėliai. Už nuopelnus išrinktas Vilniaus universiteto garbės nariu. Svarbiausi veikalai: “Fotometrijos arba optikos mokslų pagrindai” (Grundlehren der Photometrie oder der optischen Wissenschaften, 1803–05), “Naujas diferencialinio skaičiavimo išdėstymas” (Neue Darstellung der Principien der Differentialrechnung, 1807), “Elementariosios geometrijos, algebros, trigonometrijos, diferencialinio ir integralinio skaičiavimo, aukštosios geometrijos ir dinamikos studijų taikymo medžiagotyroje įvadas” (Einleitung in das Studium der Elementar-Geometrie, Algebra, Trigonometrie, Differential- und Integralrechnung, der höheren Geometrie und Dynamik mit vorzüglicher Rücksicht auf Maschinenlehre, 1814). Literatūra: Lietuvių enciklopedija. T. 14. Boston: Lietuvių enciklopedijos leidykla, 1958, p. 149; Visuotinė lietuvių enciklopedija. T. 11. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2007, p. 501; Neue Deutsche Biographie. T. 13. Berlin: Duncker & Humblot, 1982, p. 611-612; Janowski Ludwik. Słownik bio-bibliograficzny dawnego uniwersytetu Wileńskiego. Wilno: nakładem Towarzystwa Przyjaciół Nauk w Wilnie, 1939, p. 242; Vilniaus universiteto istorija: 1579-1994. Vilnius: Valstybinis leidybos centras, 1994, p. 129; Bieliński, Józef. Uniwersytet Wileński (1579-1831). T. 2. Kraków: druk W.L. Anczyca i Spółki, 1899-1900, p. 198-201, 204-207. (Biogramą parengė Agnė Zemkajutė). InC – galioja autorių teisės.
Keywords: Senosios knygos