Pamiętnik Farmaceutyczny Wileński - (:unkn) unknown (My University, 1821)
Vilniaus medicinos draugijos farmacijos skyriaus 1820-1822 leistas ketvirtinis žurnalas. Išėjo du tomai, aštuoni numeriai: 1820 - T. 1, Nr. 1-4; 1821 - t. 2, Nr. 1-3; 1822 - t. 2, Nr. 4. Leidinys papildytas spalvotomis iliustracijomis. Straipsniai skirstomi pagal tematiką: 1. Farmakologija; 2. Farmacija ir farmacinė chemija; 3. Farmacijos technika ir komercija; 4. Fizika ir gamtos mokslai; 5. Farmacijos literatūra; 6. Oficialūs nutarimai; 7. Kronika; 8. Įvairenybės. Iš viso buvo paskelbtos 375 publikacijos. Leidinyje buvo išspausdinta 160 originalių straipsnių: Johano Volfgango, Georgo Guto, Karolio Vagnerio, Fabijono Žadvainio ir kt. Didžiausią publikacijų dalį sudarė iš įvairių Europos farmacijos ir chemijos žurnalų ("Repertorium für die Pharmacie", "Journal der Pharmacie", "Allgemeine nordische Annalen der Chemie" ir kt.) perspausdinti straipsniai. Publikavo žymiausių to meto farmacininkų ir chemikų Johann B. Trommsdorf (1770-1837), Louis Nicolas Vauquelin (1763-1829), Johann W. Döbereiner (1780-1849), Johann A. Buchner (1783-1852) ir kt. tyrinėjimus toksikologijos, farmacijos, fizikos, chemijos klausimais. Paskelbė VU profesoriaus Jozefo Jundzilo (1794-1877), Kremeneco licėjaus mokytojų Vilibaldo Beserio (Willibald Besser, 1784-1842), Antono Andžejovskio (Antoni Andrzejowski, 1785-1868) floros tyrinėjimų. (Parengė Aida Grybienė). InC – galioja autorių teisės.
Numeriai: 1820, T. 1 (1-4); 1821, 1822, T. 2 (1-4).
"Pamiętnik Farmaceutyczny Wileński" ("Vilniaus farmacijos darbai") - pirmasis mokslinis farmacijos klausimams skirtas periodinis leidinys lenkų kalba, ėjęs Vilniuje 1820-1822. Leido Vilniaus medicinos draugijos (veikusios nuo 1805) farmacijos skyrius, įkurtas 1819 balandžio 12 VU profesoriaus, vaistininko, botaniko Johano Fridricho Volfgango (Wolfgang, Johann Friedrich, 1776-1859) iniciatyva. Redagavo redakcinė kolegija, kurią sudarė Vilniaus medicinos draugijos farmacijos skyriaus nariai: Bartolomiejus Gryzeris (Bartłomiej Paweł Gryzer (1781-1822), Karolis Vagneris (Karol Wagner), Georgas Gutas (Jerzy Gutt, 1769-1836), Mykolas Macevičius (Michał Macewicz, ?-1820), Fridrichas Velchas (Fryderyk Welk (Woelck), ?-1856). Žurnalas visų pirma buvo skirtas vaistininkų profesiniam švietimui ir lavinimui. Spausdino farmakologijos, farmacijos chemijos, technikos, fizikos, gamtos mokslų ir kt. sričių straipsnius, farmacijos praktikos naujienas, oficialius potvarkius, Vilniaus medicinos draugijos farmacijos skyriaus posėdžių protokolus, susirinkimuose skaitytų pranešimų tekstus. Leidinį daugiausia prenumeravo Lietuvos, Žemaitijos, Podolės, Rusijos gyventojai. (1821 turėjo 269 prenumeratorius, 1822 sumažėjo iki 179). Žurnalas buvo leidžiamas didelės apimties, papildytas spalvotomis iliustracijomis, brėžiniais, tad buvo brangus ir ilgainiui jo leidėjai susidūrė su finansiniais sunkumais. 1822 sujungas su "Pamiętnik Towarzystwa Lekarskiego" ir pradėtas leisti bendras Vilniaus medicinos draugijos leidinys "Dziennik Medycyny, Chirurgii i Farmacyi" ("Medicinos, chirurgijos ir farmacijos dienynas"), ėjęs 1822-1830. LITERATŪRA: Lichocka, Halina. Pamiętnik Farmaceutyczny Wileński, 1820-1822 : bibliografia analityczna zawartości. Warszawa: Instytut Historii Nauki, Oświaty i Techniki PAN, 1981. 94 p.; Ostrowska, Teresa. Polskie czasopiśmiennictwo lekarskie na Wileńszczyźnie w XIX wieku. In: Rocznik Historii Czasopiśmiennictwa Polskiego. 1968, T. 7, z. 1, p. 5-24. Prieiga per internetą: http://bazhum.muzhp.pl/media//files/Rocznik_Historii_Czasopismiennictwa_Polskiego/Rocznik_Historii_Czasopismiennictwa_Polskiego-r1968-t7-n1/Rocznik_Historii_Czasopismiennictwa_Polskiego-r1968-t7-n1-s5-24/Rocznik_Historii_Czasopismiennictwa_Polskiego-r1968-t7-n1-s5-24.pdf. Žiūrėta 2021-01-11; Ostrowska, Teresa. Polskie czasopiśmiennictwo lekarskie w XIX wieku (1800-1900) : zarys historyczno-bibliograficzny. Warszawa : Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1973. 298 p. (Monografie z dziejów nauki i techniki; Nr. 89). (Biogramą parengė Aida Grybienė). InC – galioja autorių teisės.
Keywords: Laikraščiai