Опись документов Виленскаго центральнаго архива древних актовых книг - (:unkn) unknown (My University, 1907)
9 Vilniaus centrinio senųjų aktų knygų archyvo dokumentų aprašymų tomai rusų k. išleisti 1901-1913 Vilniuje dar ir šiandien pasitarnauja Lietuvos valstybės istorijos archyve saugomų dokumentų naujų aprašų lietuvių k. rengimui. Tai dokumentų rinkiniai, kuriuos sudaro XVI-XVIII a. LDK įstaigų fondai, paveldėti iš carinėje Rusijoje įsteigto ir 1852-1915 veikusio archyvo, kuriam nuo 1879 vadovavo I. Sprogis (Jānis Sproģis, 1835-1916?). Jis dalyvavo Vilniaus archeografinės komisijos veikloje ir kartu su kitais archyvo darbuotojais skelbė istorijos šaltinius visuomenei. Aprašyti visi aktų knygų dokumentai: 1-5 tome Raseinių žemės teismo 1575-1600, 6 ir 9 tome Ukmergės pilies teismo 1596-1609, 7-8 tome Upytės pilies teismo 1585-1615, 10 tome Bresto (Brastos) pilies teismo 1575-1715 aktai. Kiekvienas iš jų pradedamas pratarme, kur trumpai išdėstoma juridinių temų įvairovė tuometiniuose pilių ir žemių teismuose. 1 išdėstyta ankstesnių katalogų sudarymo istorija ir kritika, nurodytas laikotarpis, suskaidytas pagal aktų knygas, aktų skaičius knygos viduje ir iš viso katalogo tome, minimos rodyklės, naudojami trumpiniai ir formulės, aprašomų aktų geografinės vietovės, aktų kalba. Po pratarmės seka aktų aprašai, išnašose - fizinis aktų stovis. Visų tomų pabaigoje pateiktos asmenvardžių ir vietovardžių abėcėlinės rodyklės, nuo 6 atsiranda dalyko rodyklės, o 10 visų tomų dalyko rodyklė. Pratarmėse pateikiamos įžvalgos apie aktų turinį, duodami aprašomojo laikotarpio teismų ryškesni pavyzdžiai. (Parengė Eglė Šegždienė). InC – galioja autorių teisės.