Chrystyana Reicharta Ogrody owocowe - (:unkn) unknown (My University, 1825)
"Ogrody owocowe" - Kristiano Reichardo (Christian Reichardt, 1685-1775) veikalo vok. k. "Land- und Garten-Schatz" (Žemės ir sodo lobiai) (Erfurt, 1753-54, 6 t.) 6-ojo leid., viena iš dalių, kurią 1819 vok. k. parengė ir paaiškinimus parašė Erfurto agronomijos, technologijos ir kameralistikos prof. H. L. V. Volkeris (Hieronymus Ludwig Wilhelm Völker, 1787-1837), o leidinį į lenkų kalbą išvertė, medžiagą vietiniam klimatui pritaikė ir dalį paaiškinimų parašė J. B. Richteris (Jan Bogusław Rychter, 1779-1837). Knyga išleista F. Morico (Friedrich Moritz) lėšomis 1825 Vilniuje Noimano (Neumanno) spaustuvėje. Šiame tome rašoma apie vaisių sodus. Knygą sudaro dvi dalys: pirmoje - pateiktos bendrosios žinios apie vaisių sodus, o antroje - rašoma apie įvairių rūšių vaismedžius ir jų priežiūrą. Rengdamas šią knygą, J. B. Richteris naudojosi kitų autorių vokiečių ir lenkų kalbomis parašytais darbais - S. Vodzickio (Stanisław Karol Wodzicki, 1764-1843), Juozapo Strumilos (1774-1847), J. H. Zigros (Johann Hermann Zigra, 1775-1857), J. K. Kliuko (Jan Krzysztof Kluk, 1739-1796). Knygos pabaigoje yra priedas, parengtas J. H. Zigros, kuriame rašoma kokius darbus kiekvieną mėnesį reikia atlikti dirbantiems vaisių soduose. Leidinys papildytas vienu atskiru lapu, kuriame pateikta 17 iliustracijų (įvairūs augalų skiepijimo pavyzdžiai). (Parengė Vaida Juodėnienė). InC – galioja autorių teisės.
REICHARDT (Reichart) Christian (Kristianas Reichardas) *1685-07-04 Erfurte †1775-07-30 Erfurte - sodininkas ir Erfurto miesto tarybos pirmininkas, sodininkystės Vokietijoje ir komercinės sodininkystės Erfurte pradininkas. Laikoma, kad R. dėka Erfurtas sukūrė gėlių miesto įvaizdį. Gimė turtingoje šeimoje, kuriai priklausė žemės Erfurto pakraštyje. Po tėvo mirties, motina 1689 ištekėjo už ūkininko Kristofo Engelhardo (Christoph Engelhardt), kuriam, kaip ir tėvui, priklausė dideli dvarai ir žemės. Patėvis posūniui suteikė galimybę įgyti įvairiapusį išsilavinimą: baigė prekybos mokyklą, 1710-16 studijavo teisę, gamtos mokslus ir logiką Erfurto universitete, mokėsi groti vargonais. Dirbo miesto valstybinėse ir labdaringose įstaigose. 1716 buvo paskirtas tarnauti Erfurto miesto taryboje, 1718-34 dirbo bažnyčios vargonininku, 1737 tapo jaunesniuoju burmistru. Nuo 1752 paskirtas miesto tarybos pirmininku. Buvo prekybos komisijos ir daugelio mokslo draugijų narys. Daugiau negu 30 m. rašė Erfurto kroniką. 1720 patėviui sunkiai susirgus, pradėjo valdyti šeimos ūkį. Užrašinėjo patėvio patarimus ūkio valdymo klausimais ir taip parašė pirmąjį nedidelį žemės ūkio ir sodininkystės vadovėlį. Mirus patėviui, pradėjo išsamius eksperimentus paveldėtose žemėse ir stengėsi mokslo laimėjimus pritaikyti praktikoje - sukonstravo ir modernizavo daugybę žemės ūkio padargų, patobulino vietines ir augino naujas daržovių veisles. Pradėjo prekiauti daržovių produkcija - plėtodamas sėklininkystę, jau XVIII a. vid. Vidurio Europoje jis prekiavo 93 skirtingų daržovių sėklomis. Svarbiausias mokslinis darbas - "Land- und Garten-Schatz" (vok. k., 6 t., 1753-74, universalus registras 1787, priedas 1788). Erfurte R. pastatyti du paminklai (1867 ir 1985) bei jo vardu pavadinta aikštė (vėliau pavadinimas pakeistas). 2014 įsteigta Reichart premija. Naudota literatūra: Ein berühmter Gärtner aus Thüringen: Christian Reichart [interaktyvus] [žiūrėta 2019 m. rugpjūčio 24 d.]. Interneto prieiga: https://www.fh-erfurt.de/lgf/ga/studienfach/geschichtliches/; Müller, Siegfried. Reichart, Christian. In: Neue Deutsche Biographie: Herausgeben von der Historishen Kommission bei der Bayerichen Akademie der Bayerichen Akademie der Wissenschaften. Berlin: Duncker & Humblot, 2003, Bd 21, p. 297.; Przemowa. In: Christyana Reicharta Skarb rolniczy i ogrodowy. T. 1, Służący za Wstęp do całego dzieła, czyli O uprawie roślinney w ogólności. w Wilnie: nakładem Fr. Moritza, 1826, p. I-XI.; Raßloff, Steffen. Christian Reichart [interaktyvus] [žiūrėta 2019 m. rugsėjo 16 d.]. Interneto prieiga: http://www.erfurt-web.de/Christian_Reichart. (Biogramą parengė Vaida Juodėnienė). InC – galioja autorių teisės.
Keywords: Senosios knygos