Theologia ecclesiastica, in qua materiae omnes, quae in Ecclesia a concionatoribus et catechistis tractari solent et debent, ordine degestae, stylo populari, clare, succincte explicantur / opus universum aeternae sapientiae matri dominae suae clementissimae dicavit Sigismundus Lauxmin Societatis Iesu s.t.d. - (:unkn) unknown (My University, 1675)
„Theologia ecclesiastica“ (Bažnytinė teologija) Vilniaus jėzuitų akademijos spaustuvėje išleista 1675, praėjus penkeriems metams po autoriaus mirties. Knygą cenzūravo ir leidimą spausdinti davė jėzuitų generalinis vyresnysis Giovanni Paolo Oliva (1600-1681) ir Vilniaus vyskupas sufraganas Gudijos sričiai Mikalojus Slupskis (1616-1693). Abu leidimai gauti dar autoriui gyvam esant (Romoje 1669-01-10, Vilniuje 1669-09-13). Liauksminas parengė penkių dalių veikalą – katekizmo paskaitų ciklą, turėjusį mokyti dvasininkus katekizuoti liaudį. „Bažnytinė teologija“ yra pirmoji ir vienintelė išspausdinta veikalo dalis. Kitos išliko rankraščiais. (Parengė Agnė Zemkajutė). InC – galioja autorių teisės.
LIAUKSMINAS, Žygimantas (Lauxmin, Sigismundus) *1596 ar 1597 Žemaitijoje, † 1670-09-11 Vilniuje. Jėzuitas, teologas ir filosofas, retorikos ir muzikos teoretikas, lietuvių muzikologijos pradininkas, vienas pirmųjų Vilniaus universiteto profesorių lietuvių. Garsėjo ne tik kaip retorikos teoretikas, pedagogas, bet ir kaip oratorius, pamokslininkas, literatas. Prie Vilniaus universiteto įsteigė grigalinio giedojimo kursus. 1616 įstojo į Jėzaus Draugiją. 1619-1622 Vilniaus universitete studijavo filosofiją, 1625-1629 – teologiją, 1647 gavo teologijos daktaro laipsnį. Dėstė retoriką Polocke (1629-1631), Nesvyžiuje (1631-1635), Vilniaus universitete - filosofiją, retoriką (nuo 1635), teologiją (nuo 1638), Braunsbergo jėzuitų kolegije - teologiją (1642-1644). Plocko (1644-1647), Polocko (1650-1651), Kražių (1661-1665) kolegijų rektorius. 1655-1657 Vilniaus universiteto vicerektorius, 1665-1670 – pakancleris. Ėjo Lietuvos jėzuitų viceprovincijolo pareigas, 1645–46 pavadavo provincijolą. Veikalai: „Oratorinė praktika ir retorikos meno taisyklės“ (Praxis oratoria sive praecepta artis rhetoricae, 1648), pirmasis Lietuvoje muzikos vadovėlis „Muzikos teorija ir praktika“ (Ars et praxis musica, 1667), pirmoji originali graikų kalbos gramatika Abiejų Tautų Respublikoje „Trumpas graikų kalbos kursas“ (Epitome linguae Graecae, 1655), teologijos veikalai „Katalikų Bažnyčios pagrindimas“ (Demonstratio Catholicae Ecclesiae, 1643), „Bažnytinė teologija“ (Theologia ecclesiastica, 1675) ir kt. Rašė panegirikų, eilėraščių. Jam priskiriamos anoniminės natų knygos – antifonalas ir gradualas. Pagrindinė literatūra: Jurkštas, Vytautas Povilas. Ž. Liauksminas ir jo „Ars et praxis musica“. In: Liauksminas, Žygimantas. Ars et praxis musica. Vilnius: Vaga, 1977, p. 9-46. Natoński, Bronisław. Lauksmin Zygmunt h. Dąbrowa. In: Polski słownik biograficzny, 1971, t. 16, p. 578-579. Ulčinaitė, Eugenija. Ž. Liauksmino retorika Europos baroko estetinių idėjų kontekste. In: Žygimantas Liauksminas / Rinktiniai raštai; [sudarytojas Bronius Genzelis]. Vilnius: Mintis, 2004, p. 236-249. Tijūnėlytė, Jadvyga, Genzelis, Bronius. Retorikos ir filosofijos profesorius Ž. Liauksminas. In: Problemos, 1974, t. 2(12), p. 110-112. (Parengė Agnė Zemkajutė). InC – galioja autorių teisės.
Keywords: Senosios knygos