Wiadomości początkowe chemii : dla klassy 3 szkół powiatowych / ułożone przez Ignacego Fonberga - (:unkn) unknown (My University, 1827)
"Wiadomości początkowe chemii : dla klassy 3 szkół powiatowych" - apskričių mokykloms skirtas pradinių chemijos žinių vadovėlis, išleistas Vilniuje 1827 lenkų k. 162 p. mokymo priemonė parašyta atsakymų į klausimus forma, susideda iš dviejų bendrosios ir organinės chemijos dalių. Kaip rašo pats autorius, vadovėlio tikslas yra išmokyti suprasti žemdirbystę, meną ir amatus, kurie atitinka vietos sąlygas. Knygos medžiagą rekomenduojama dėstyti aiškiai ir suprantamai, kadangi retas mokytojas turi chemijos kabinetą ir gali pademonstruoti mokiniams dėstomus praktinius dalykus. Suskaitmenintas dokumentas turi Juzefo Bielinskio (Józef Bieliński, 1848-1926) mokslo istoriko, Vilniaus medicinos draugijos bibliotekininko provenienciją (parašas antraštiniame puslapyje). (Parengė Eglė Šegždienė). InC – galioja autorių teisės.
FONBERG, Ignacy (Ignacas Fònbergas) *1801-02-01 Bielske (Lenkija) †1891-10-23 Kijeve, Vilniaus universiteto (VU) chemijos profesorius, palikęs darbų, tuo metu turėjusių nemažą taikomąją vertę. Be vadovėlių ir chemijos terminų žodyno parašęs nemažai mokslo populiarinimo straipsnių to meto dienraštyje Dziennik Wileński. 1817 studijavo VU Fizikos-matematikos fakultete, ypač domėjosi chemija. 1821 įgijo kandidato laipsnį. 1822 A. Sniadeckiui palikus Chemijos katedrą, tapo jo įpėdiniu, kaip geriausias jo mokinys. 1824 gavo magistro laipsnį. 1826 paskirtas Chemijos katedros vedėju, dėstė Chemijos fakultete. 1829 tapo profesoriumi. Sukaupęs pakankamai naujos medžiagos, parengė savo programą ir 1827 pradėjo spausdinti didžiulį 6 tomų darbą lenkų k. "Chemija pritaikyta menui ir amatams"- vieną pirmųjų cheminės technologijos vadovėlių to meto Rusijos aukštosiose mokyklose. Jame aprašyta 51 elemento gavimo būdai ir savybės, du tomai skirti neorganiniams junginiams. Deja pasirodė tik trys tomai (per 1600 psl.). 1832 uždarius universitetą Chemijos katedra perėjo Vilniaus medicinos chirurgijos akademijai, kurioje chemija buvo antraeilis dalykas. Už šį nors ir nebaigtą darbą gavo švietimo ministro padėką ir caro dovaną- žiedą su briliantu. Antrą tokį žiedą gavo jau už nuopelnus Medicinos-chirurgijos akademijoje. Akademijoje išlaikė gydytojo egzaminus ir gavo diplomą. Medicinos praktika neužsiėmė, bet įgytas žinias panaudojo savo darbuose. 1830 ištyrė Druskininkų versmių mineralinio vandens sudėtį. Tai pirmieji tyrimai, kurių aprašymas išliko. Tuo klausimu parengė pranešimą, kurį 1835 perskaitė Vilniaus medicinos-chirurgijos akademijoje ir, tais pačiais metais jį praplėtęs, išspausdino. Jo iniciatyva buvo parengtas ir Druskininkų gydyklos projektas, kurį patvirtino pats imperatorius, Druskininkų mineraliniams šaltiniams ir gydyklai įrengti paskyręs 25 tūkst. sidabro rublių kreditą. I. Fonbergo vardu pavadinta viena iš centrinių miesto gatvių. 1842 uždarius kurį laiką veikusią Medicinos-chirurgijos akademiją į Kijevo universitetą buvo priverstas persikelti ir išsivežti didžiąją dalį chemijos laboratorijos įrengimų bei medžiagų. Iki 1859 dėstė Kijevo universitete. Vaisingiausias veiklos laikotarpis susijęs su VU. Čia kūrė A. Sniadeckio pradėtą cheminę terminiją, parengė ir išleido darbų lenkų k.: "Cheminių terminų žodynas"(1825), "Degimo teorijos paaiškinimas" (1821), 1827 - apskričių mokykloms skirtą pradinių chemijos žinių vadovėlį. Pagrindinė literatūra: Mačionis, Z., Kudaba, J. Chemijos ištakos Lietuvoje : mokymo priemonė. Vilnius, 1984. 117 p.; Biziulevičius, Stasys. Evoliucinė mintis senajame Vilniaus universitete. Vilnius: Mokslas, 1991. 294 p.; Mačionis, Zenonas. Chemijos dėstymas senajame Vilniaus universitete 1784-1842 metais. In: Lietuvos chemijos istorija : nuo seniausių laikų iki 2008 metų. Vilnius: VU, 2014, p. 45-60. (Biogramą parengė Eglė Šegždienė). InC – galioja autorių teisės.
Keywords: Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka - Leidiniai